Suomessa jo 20 vuoden ajan

Italialainen Silvia Pezzato voitti tämän vuoden MM-tatin yksilömestaruuden ja hänen puolisonsa Attilio Camposilvan voitti kantarellien yksilösarjan. Pezzato ja Camposilvan kertovat sienestäneensä Pohjois-Karjalan maastoissa jo parinkymmenen elokuun ajan.

– Tulemme tänne joka vuosi aina uudelleen. Tulimme tänne ensimmäistä kertaa aikoinaan Loreno Dalla Vallen kautta, kun hän vinkkasi että Suomessa on paljon sieniä, mutta vähän poimijoita. Toisin sanoen, tämä on meille paratiisi, Camposilvan nauraa.

–Majoitumme aina vähän eri paikoissa. Ensimmäisinä vuosina majoituimme Uskalissa, välillä olemme olleet Sotkumassa ja Liperissä. Nyt olemme Polvijärvellä, Pezzato kertoo.

– Olen ollut kova keräämään sieniä, ja kun tutustuin Silviaan 27 vuotta sitten, otin hänet mukaan sienireissuille. Sen jälkeen olemme keränneet herkkutatteja yhdessä, Camposilvan sanoo.

Pariskunta kerää mielellään sieniä, mutta he toteavat olevansa hieman hassuja, sillä he eivät itse syö sieniä, vaan myyvät ne.

Suomessa sienten poiminta poikkeaa paljonkin Italian oloista.

– Italiassa sienet ovat vuoristossa ja korkeuserot ovat suuria. Lisäksi siellä on aivan liian paljon ihmisiä, Camposilvan toteaa.

– Suomessa on tasaista, paljon metsää ja vähän ihmisiä, Pezzato lisää.

Italiassa sienten poimiminen on maksullinen harrastus. Päivätaksa on 12 euroa, viikon sienetysaika maksaa 30 euroa ja koko kaudesta saa pulittaa sata euroa.

 

Additional information