MM-tatti 2017

Suomen Luonnon päivänä 26. elokuuta kilpaillaan jälleen maailman mestaruudesta Kiihtelysvaaran alueella. Kisakeskuksena ja tapahtumapaikkana on Ovesta Oy:n pihapiiri, Sorsala 9, 82110 Heinävaara.

Kisoissa kilpaillaan siitä, kuka kerää eniten I ja II luokan herkkutatteja. Vuoden 2017 kisoissa voi kerätä myös kantarelleja, ja uutuutena on Dalla Vallen nimikkosarjana perheille oma erikoissarja, jossa kelpaavat myös III-luokan tatit.

Osallistumismaksu on MM-tatin yksilösarjassa 20 euroa ja 3 hengen joukkuesarjassa 50 euroa. Perhesarjan osallistumismaksu on 10 euroa. Herkkutattien poimijat voivat Bonuksena voi osallistua kantarellisarjoihin ilmaiseksi.

Voit ilmoittautua kisaan ennakkoon tai kilpailupäivänä klo 8-9. Kilpailu alkaa klo 9.15. Keräilyaika kaksi tuntia.

Punnituksen jälkeen kilpailijat voivat nauttia osallistumismaksun hintaan kuuluvan aterian.

Klo 12 sienten arviointi ja punnitus

Klo 13 palkintojen jako

Tule mukaan kilpailemaan tai seuraa live-lähetystä punnituksen etenemisestä.

Tervetuloa!

MM-tatin yksilösarjan voitto meni Italiaan

Yksilökisa: 1) Silvia Pezzato 1260 g, 2) Pertti Myyry 1220 g, 2) Sirkku Kettunen 1220 g eli jaettu toinen sija, 4) Pertti Jalkanen 1200 g

Joukkuekisa: 1) Kekomäki Team: Heljä Backman, Heidi Karvinen, Mikael Kurki, 2260 g,  2) Puavain Tiimi: Anssi Määttä, Ossi Ryhänen, Ari Härkänen 1860 g, 3) Sawon Rynnäkkö, Kati Leinonen, Riikka Nurmi, Anu Rummukainen 1060 g

Perhesarja: 1)Team Pennanen, Tomi, Noora, Niko, Mette, 5600 g, Eija Pääkkönen ja kumppanit, 2180 g 3) Elina, Sanni ja Katariina Sutinen 820 g.

Kantarellisarjan yksilökisan voitti  Roberto Aartolampi tuloksella 1340 g

Joukkuekisan paras oli Puavin tiimi 1860 g kantarelleja

Iso KIITOS kaikille osallistujille ja mukana olleille!

Tattitunnelmissa ihan kohta!

Heinävaarassa kisaillaan tattimestaruudesta, ja samalla saadaan nauttia Heinävaaran kylällä monipuolisesta kylätapahtumasta, joka sopii taatusti koko perheelle! Ovesta Oy:n alueella tapahtuu jo heti aamusta. Kilpailijat lähetettään matkaan heti yhdeksän jälkeen. Tule kuuntelemaan lähtötunnelmia ja tutustumaan eri toimijoiden tarjontaan. Paikalla paljon myyjiä ja esittelyjä.

Käy tutustumassa kylätapahtumamme esittelijälistaan TÄÄLLÄ!

Kisailijoita on ilmoittautunut mukavasti tänäkin vuonna, joukkuesarjaan mahtuu vielä lisää! Muistathan, että voitte maksaa osallistumisenne myös Smartum-liikunta/kulttuuri -seteleillä!!

Sienirikasta lauantaita!

MM-TATTI Heinävaarassa 27.8.2016

Herkkutattien keräämisen MM-kisat järjestetään tänäkin vuotena Kiihtelysvaaran Heinävaarassa elokuun 27. päivänä. Kisakeskuksena toimii Heinävaaran alakoulu ja sienimaastot pidetään tietenkin salaisuutena kisan alkamiseen saakka. Sarjat ovat samat kuten edellisenäkin vuotena. Tapahtuma alkaa kisaan ilmoittatumisella kello 8 alkaen. Sienimetsään lähdetään noin kello 9.15, jonka jälkeen palataan lähtöpaikalle noin kello 11.

Katseltavaa ja kunneltavaa on tarjolla aamusta iltapäivään saakka. Lavaohejelma-aika on kello 11-14, joka huipentuu palkintojen jakoon kello 13.30. Tervetuloa maailmanmestaruuskisoihin! 

Vuosikokous

Tattikarnevaali-yhdistyksen vuosikokous pidetään 10. helmikuuta klo 17.3 Kiihtelysvaarassa Vanhusten Tuen kokoustilassa. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat.

t. Hallitus

Metsä tekee hyvää kaikille

Tämän vuoden MM-tatti -kisaan osallistui Kausalasta saakka tullut Marjo Tuominen. Hän osallistui MM-tattiin jo neljännen kerran. Hänestä on hyvä, että kisaa jaksetaan järjestää vuosittain.

– Tämä on todella hauska kisa, ja tänne on todella mukava tulla joka kerta.

Kausala kertoo, että MM-tatti -kisat ovat muun muassa työpaikan kahvipöydässä hilpeyden aihe, joka jaksaa ilahduttaa.

– Työkaverit hieman nauroivat, että nyt se Marjo puhuu ihan mitä sattuu, eihän sellaista kisaa voi ollakaan, kun kerroin MM-tatista. Aina kun kisoista tulee puhetta, siitä syntyy positiivinen keskustelu.

– Samalla on vitsailtu kisamenestymisestäni ja todettu, että voitto ei ole tärkeintä vaan selviytyminen.

Kaikki metsään

Tuominen kerää sieniä ja marjastaa vapaa-aikana paljon. Kesälomat kuluvat metsissä samotessa.

– Metsässä kulkeminen on tärkeä vastapaino kiireiselle työelämälle. Metsässä on ihanan hiljaista. Olen töissä toimitusvalvonnassa Raute Oy:ssä, jossa työ on hirveän hektistä.

Tuominen pitää metsiä ja luontoa tärkeänä elementtinä ihmisille, ja suosittelee metsään menoa kaikille iästä riippumatta.

– Monet lapset jopa pelkäävät metsään menoa, kenties hiljaisuuden ja ympäristön erilaisuuden vuoksi verrattuna kaupunkiin. Sen vuoksi olisikin todella tärkeää, että metsään mentäisiin jo ihan pienten lasten kanssa ja opetettaisiin heidät olemaan siellä. Metsään voi mennä koko perhe, ja voihan perhepäivähoitajatkin lähteä hoidokkien kanssa metsäretkelle. Miksi jäädä kaupungille pyörimään lasten kanssa, hän kysyy.

Tuliko niitä tatteja?

Joka vuosi MM-tatti käydään ennalta arvaamattomissa maasto- ja sääolosuhteissa. Kisat ovat ennen kaikkea sääalttiit, ja kovin monena vuonna on saatu todeta, kuinka oikukkaita "sää- ja sienijumalat" ovat kisojen alla.

Tänäkin vuonna kisat käytiin hyvin kauniissa, aurinkoisessa säässä. Pouta ei sinänsä ole pahitteeksi, mutta parin viikon kuivuus ennen kisoja tyrehdytti tattien kasvun alueella.

MM-tatti -kisat käydään aina hyvässä hengessä. Kilpailijat vertailevat saaliitaan jo ennen punnituspaikalle pääsyä metsässä, linja-auton lähtöä kisapaikalta punnituspaikalle odotellessaan. Sankot ja vasut käydään läpi ja arvuutellaan, onko heikommassa hapessa olevat tatit II- vai III-luokan tatteja. Huonoina sienivuosina koreista on löytynyt muitakin metsän antimia - milloin mitäkin, kuten mustikoita varpuineen, haperoita, jäkälää... Metsästä pois talsiessa kuuluukin kysymys: "Tuliko niitä tatteja?"

Kisaamassa ollut Laura Jormanainen Heinävaarasta toteaa, että metsäkävelyä tuli harrastettua 3,3 kilometriä.

– Metsästä tuli kerättyä aromansikat ja mustikat. Näin joutsenen ja neljä telkkää. Suossa kastui kengät ja ruisrääkkä lauloi. Näin haaparouskuja ja karvarouskuja, mutta en tatin tattia. Että sellaisia luontohavaintoja, Jormanainen luettelee.

Alavin Marttojen joukkueen jäsenille Elina Puruskaiselle, Päivikki Karviselle ja Päivi Piiraiselle kisamaasto oli entuudestaan tuttu metsä.

– Ovat tainneet paikalliset jo käydä keräämässä täältä sienet, Puruskainen vitsailee.

Naistrio oli kisaamassa ensimmäistä kertaa, mutta tapahtumassa he ovat olleet aiemmin mukana letunpaistajina. Metsästä tullessa joukkue ei ollut kovinkaan tyytyväinen omaan tattisaaliiseensa, mutta silti se riitti joukkuesarjan kolmannelle sijalle.

Additional information